Soia este o planta de cultura cu un potential imens de utilizare, atat in alimentatia omului, cat si a animalelor, sau in industrie. Pentru o buna productivitate, respectarea protocoalelor de lucru este esentiala, iar pentru a minimiza pierderile este necesara o atentie sporita pentru procesul de recoltare si pentru depozitarea culturilor.
Cand vorbim despre cultura de soia, poate mai mult decat despre alte culturi, alegerea momentului potrivit pentru recoltare poate face diferenta intre o productie medie si una excelenta.
Recoltarea ar trebui sa se faca atunci cand gradul de umiditate al boabelor variaza intre 14% - 20%, chiar daca, ulterior, poate deveni necesara uscarea suplimentara. In cazul in care umiditatea scade sub 12%, exista riscul ca boabele sa se fisureze si sa se sparga; daca discutam despre o umiditate de 11% sau mai mica, pastaile se desfac, iar pierderile de boabe devin semnificative.
Exista mai multe elemente care pot afecta calitatea recoltei, dar inghetul si cresterea necontrolata a buruienilor sunt doua dintre cele mai importante.
Atunci cand cultura a fost afectata de inghet, in cazul recoltarii toamna tarziu umiditatea boabelor ramane crescuta, iar procentul boabelor imature este, de asemenea, mare. Prin urmare, uleiul rafinat extras din acest tip de recolta se oxideaza mai repede si are o valabilitate redusa. Pentru a evita aceasta problema, boabele imature trebuie indepartate, dar asta inseamna costuri mai mari de productie si pierderi. Alternativa este ca boabele imature sa fie uscate separat, dar evident, si asta se adauga la costuri.
Cresterea necontrolata a buruienilor in cultura de soia impune fermierului mai multe provocari. Ele mentin un grad crescut de umiditate, ingreuneaza recoltarea, iar semintele de buruieni amestecate cu cele de soia scad pretul pe kilogram al productiei.
Controlul buruienilor se realizeaza cu ajutorul erbicidelor moderne, selective, special concepute pentru leguminoase. Corum® este adesea preferat de catre fermieri datorita celor doua substante active, bentazon si imazamox, care ii garanteaza un spectru larg de combatere, dar si datorita flexibilitatii in utilizare.
Fermierii cu experienta afirma ca succesul recoltei de soia depinde de controlul adecvat al pierderilor de recolta. Pierderile de 5% sunt considerate acceptabile, insa utilizarea unei tehnologii inadecvate le poate creste pana la 30%.
Exista 3 elemente care trebuie luate in calcul atunci cand vine vorba despre reducerea pierderilor:
Pentru a obtine o recolta premium, cu un pret bun de vanzare, sunt obligatorii uscarea si depozitarea corecta a boabelor. Depozitarea se realizeaza in conditii optime atunci cand boabele au o umiditate de 13 - 14%, dar uneori aceasta nu poate fi atinsa in mod natural, caz in care devine necesara uscarea acestora.
Pentru o uscare eficienta, boabele trebuie expuse timp de maximum 30 minute unei temperaturi a aerului de 55 - 60 de grade Celsius, astfel incat uscarea sa nu se produca la mai mult de 40 de grade Celsius.
Foarte importanta pentru uscarea eficienta, la temperatura joasa, este asigurarea unui flux de aer. Expunerea prelungita la un flux de aer cu umiditatea mai mica de 40% poate determina aparitia de fisuri in structura boabelor, ceea ce conduce la deprecierea acestora.
Se considera ca temperatura optima de pastrare a boabelor este cuprinsa intre 1 - 4 grade Celsius pe timp de iarna, respectiv 4 - 15 grade Celsius pe timp de vara. Mentinerea cu succes a acestor temperaturi este eficienta in combaterea insectelor si reducerea riscului de aparitie a mucegaiului.
Umiditatea boabelor din depozite trebuie verificata regulat, pentru a se putea interveni in cazul in care apar variatii care pun in pericol integritatea boabelor.
Perioada de depozitare depinde de umiditatea la recoltare si umiditatea la pastrare:
Trebuie retinut si faptul ca, inclusiv in conditii optime de depozitare, perioada maxima de valabilitate este de un an, dupa care boabele devin tari, iar rancezirea acestora cu greu mai poate fi prevenita.
Sursa foto: Shutterstock