in Diverse
Criza sanitara si adoptarea telemuncii de catre majoritatea companiilor au dus la deschiderea unor noi orizonturi imobiliare. Altadata accesibil doar celor care ieseau la pensie, acum visul de a avea o casa la tara, unde sa te retragi si sa traiesti linistit, devine o atractie si pentru cei mai tineri. Desi ideea de a locui in mijlocul naturii pare una simpla, exista si lucruri la care nu te gandesti neaparat, mai ales daca ai trait mereu la oras. Iata cateva dintre ele.
E adevarat, mai rar vei gasi o casa de tara care sa fie conectata la o retea de gaze naturale, deci iese din calcul o centrala pe gaz. Daca vei locui la tara doar partial, atunci solutia este simpla. Pentru serile racoroase, este destul sa iti achizitionezi o aeroterma casnica electrica, pe piata existand modele variate, de diferite dimensiuni si puteri calorice. Pentru cazul in care vei locui acolo tot anul, poti alege varianta unei sobe clasice sau a unei centrale pe lemn. Pentru gatit, cea mai simpla varianta este, evident, un aragaz electric, iar cea mai "rustica" este clasica butelie de gaz, o solutie des intalnita in satele noastre.
Ne dorim sa ne retragem la tara pentru ca putem sa traim in natura, sa respiram aer curat, pentru sentimentul de bunastare. Dar asta nu inseamna ca vom trai intr-o bula linistita si ermetica. Si la tara exista zgomot de masini sau vecini care vorbesc tare, la fel ca la bloc.
Diferenta este ca aici poti trai relativ retras (sau complet retras, daca asta te atrage), inconjurat de verdeata, iar nivelul de poluare este mult mai mic. Este locul ideal pentru a cunoaste si a interactiona social cu oameni noi, vecinii te vor saluta mereu (de fiecare data cand te vor vedea), vor vrea sa stea la o vorba cu tine, vor fi cei de la care poti sa te aprovizionezi cu diverse alimente: oua, branza etc. Este locul unde poti face linistit plimbari cu bicicleta sau pe jos. Poti incerca sa gradinaresti, daca asta te pasioneaza. Daca ai copii, acestia vor fi mult mai fericiti, pentru ca se pot juca in natura, fara a fi supravegheati tot timpul. Este un mediu sanatos, in care ei pot creste frumos.
Evident, exista si dezavantaje, mai ales pentru cineva neobisnuit cu acest stil de viata. Unul dintre ele ar fi distanta, care te face dependent de masina, ca mergi la un magazin, la posta sau la farmacie. Exista magazine satesti, care se inchid mai devreme decat cele de la oras, dar supermarketurile se afla, de obicei, la distanta, in localitatile mai mari. Cu putina organizare, si acest mic inconvenient poate fi depasit.
Viata la tara este, de asemenea, lipsita de activitatile culturale, cum ar fi teatrele sau cinematografele. La fel, nu vei gasi terase sau restaurante. In unele zone izolate, acestea activitati sunt putine sau lipsesc cu desavarsire si, din pacate, acest lucru lasa loc pentru plictiseala.
Poti profita de weekenduri pentru a descoperi regiunea in care te-ai mutat, facand plimbari cu masina sau pe jos, in imprejurimi.
Sa nu uitam ca, de cele mai multe ori, pretul locuintelor de la tara este unul accesibil. Poti avea o casa frumoasa, cu o gradina imensa, la pretul unui apartament in oras, iar impozitele sunt si ele mai mici.
Tot mai multi oameni tind sa lase viata de oras pentru a se stabili la tara. Poate ca beneficiile vietii urbane sunt multe, insa cei care aleg sa traiasca departe de blocuri si claxoane, sa fie treziti dimineata de cantecul pasarilor si nu de sunetul alarmelor va vor spune ca sunt fericiti acolo unde sunt.
Sursa foto: Shutterstock