Pranz protocolar, cina festiva sau brunch cu prietenii? Aranjarea mesei conform etichetei te poate pune in dificultate insa, regulile nu au fost create ca sa provoace confuzie.
Foto: Pepa Oromi, Designer: Gemma Gallego
Din contra, acestea ar trebui sa usureze munca, sa ne ajute sa evitam diverse neplaceri, precum petele nedorite de pe haine, zgomotele deranjante sau chiar incurcarea unui pahar ce apartine altui participant la eveniment.
Desi seturile de reguli pentru aranjarea mesei s-au schimbat de-a lungul timpului, eticheta traditionala este inca importanta la asezarea mesei si ar trebui urmata mai ales in situatiile formale.
Aranjarea mesei nu este nici pe departe atat de dificila pe cat pare, insa, uneori cu cat este mai formala, cu atat incepe sa creeze mai multa confuzie. Pozitia furculitelor e corecta? In ce ordine se aseaza paharele? Cum se pun tacamurile?
Aranjarea mesei festive
Regulile de mai jos sunt utile pentru aranjarea mesei de Craciun, de Paste, aniversari. Cu siguranta ai intalnit acest stil informal de asezare a mesei si la restaurante.
- Aranjarea tacamurilor se face de la stanga la dreapta: furculita, cutit, lingura.
- Farfuria se aseaza intre furculita si cutit.
- Cutitul trebuie sa aiba lama orientata catre farfurie.
- Alimentele solide se aseaza in partea stanga, iar lichidele in partea dreapta.
- Cutitul pentru unt, mai mic, se va aseza pe farfuria de paine.
- Furculita speciala pentru desert se va aseza in partea stanga, intre furculita pentru friptura si farfurie, ori deasupra farfuriei.
- Servetelul se aseaza ori sub furculita, ori langa aceasta.
- Daca sunt mai multe pahare pentru diverse bauturi, acestea se aseaza in ordine, de la stanga la dreapta sau de la dreapta la stanga, ori in forma de triunghi, in partea dreapta.
Decorarea mesei festive
- Fete de masa si accesorii (traverse de masa si servete) colorate, in ton cu sarbatoarea.
- Servetelele de masa diverse modele, simple din bumbac ori in, cu mici broderii, in nuante blande, neutre (verde lime, crem) sau in culori vii (rosu, roz).
Aranjarea mesei formale
Masa formala presupune mai multe feluri de mancare si bauturi, deci mai multe tacamuri, farfurii si pahare. Practic, raman valabile regulile de aranjare a mesei festive, la care se mai adauga cele ce urmeaza:
- In partea stanga pot fi asezate cel mult trei furculite pentru peste, friptura si salata.
- In partea dreapta se aseaza urmatoarele (de la exterior spre interior): furculita pentru stridii lingura pentru supa, cutit pentru peste, cutit pentru friptura.
- Farfuria suport ramane pe masa de la inceput si pana in momentul in care se serveste felul principal. Pe aceasta se vor aseza, pe rand, servetul, urmat de farfuria de supa. Apoi, farfuria suport se inlocuieste cu farfuria felului principal.
- Pe masa pot fi asezate pana la cinci pahare, paharul de apa va fi plasat in dreptul cutitelor, iar in continuare vor urma paharele pentru vin, cel pentru sampanie si cel pentru sherry.
Decorarea mesei formale
- Masa formala necesita o fata de masa, traverse de masa si servetele cu un aspect impecabil. Fata de masa nu trebuie sa se opreasca la jumatatea distantei dintre suprafata mesei si podea.
- Tesaturile din bumbac sunt elegante si cele mai adecvate unei mese protocolare.
- Decoreaza masa cat mai simetric: aranjamentul central va fi completat cu lumanari sau vaze mici cu flori.
Limbajul tacamurilor
Asezarea tacamurilor pe farfurie este o parte importanta a etichetei din timpul mesei, este un fel de limbaj al tacamurilor care anunta nonverbal gazda sau chelnerul ca poate lua farfuria sau nu.
Exista doua moduri de asezare a tacamurilor pe farfurie in timpul mesei: cel american si cel continental. Ambele sunt corecte; important este sa nu le alternezi in timpul unei mese, daca vrei sa respecti eticheta.
Asezarea tacamurilor pe farfurie in stil American
Americanii si canadienii obisnuiesc sa tina cutitul in mana dreapta si furculita in mana stanga atunci cand taie mancarea, apoi trec furculita in mana dreapta si mananca bucata de friptura. In cazul acestui stil cutitul nu se va sprijini niciodata cu varful de marginea farfuriei si cu coada de masa ci se va aseza in partea de sus a farfuriei, cu lama spre interior.
- Cutitul pe marginea de sus a farfuriei, cu lama spre interior, iar furculita paralel cu cutitul, cu dintii in sus.
- La finalul mesei, cutitul se aseaza cat mai apropiat de furculita ai carei dinti sunt indreptati in sus, paralel cu aceasta, aproximativ in pozitia orei "patru fara zece".
Asezarea tacamurilor pe farfurie in stil continental
Stilul continental de utilizare a tacamurilor prevede asezarea furculitei in mana stanga chiar si dupa ce ai taiat bucata de friptura, in timp ce cutitul ramane in mana dreapta.
- Cand se ia o pauza in timpul mesei, furculita si cutitul se aseaza in asa fel incat sa se incruciseze la varf. Furculita trebuie sa aiba dintii indreptati in jos, iar lama cutitului este orientata spre interior.
- La finalul mesei, cutitul si furculita se aseaza intr-o maniera similara stilului american, cu singura deosebire ca dintii furculitei sunt indreptati in jos.
Astfel, indiferent de tipul de aranjare al mesei formal sau informal, de stilul utilizarii tacamurilor, american sau continental, cel mai important aspect este atmosfera si oamenii care sunt in jurul mesei.