in Constructii
Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru casa, daca iti doresti o locuinta eficienta energetic si protejata impotriva zgomotelor, incendiilor si umezelii, este sa ii aplici un termosistem. Termosistemul poate fi montat atat pe o constructie existenta, cat si pe una noua. Prin urmare, daca ai inceput sa-ti construiesti o casa ori vrei ca locuinta existenta sa fie mai confortabila indiferent de anotimp, este obligatoriu sa o termoizolezi. Procesul de termoizolare presupune executarea unor lucrari nu doar la exteriorul unei constructii, ci si in interiorul sau.
La izolarea termica a unei constructii se utilizeaza materiale principalele si unele auxiliare. In Romania, cele mai folosite materiale principale la izolarea termoizolarea caselor sunt vata minerala si polistirenul. Ambele materiale au avantaje si dezavantaje. In functie de persoanele cu care vorbesti, unele o sa-ti recomande sa-ti termoizolezi locuinta cu vata minerala, iar altele o sa te sfatuiasca sa folosesti polistirenul. Daca scrii pe Google "vata bazaltica vs polistiren" / "vata minerala vs polistiren" / "vata bazaltica sau polistiren" / "polistiren vs vata bazaltica" / "izolatie exterioara polistiren sau vata bazaltica" sunt sanse foarte ridicate sa devii si mai confuz. Ca sa alegi cea mai buna varianta dintre polistiren si vata minerala pentru termoizolarea locuintei tale, o sa-ti prezentam cateva informatii esentiale despre fiecare dintre cele doua materiale. De asemenea, o sa le punem "in oglinda", ca te scutim pe tine de orice fel de comparatii.
Exista doua tipuri de vata minerala: bazaltica si de sticla. Ambele tipuri de vata minerala se folosesc la izolarea termica a unei locuinte. Diferenta dintre ele este data de zonele din casa in care se aplica. Vata bazaltica, de exemplu, este indicata pentru izolarea pardoselilor, mansardelor, spatiilor tehnice, garajelor, acoperisurilor tip terasa si la termosistem (izolarea fatadei). In ceea ce priveste izolatia cu vata de sticla, aceasta este potrivita pentru peretii despartitori, mansarde si fatade cu izolare la interior. Vata bazaltica si cea de sticla izoleaza termic eficient, sunt rezistente la intemperii, nu ard, prezinta durabilitate si izoleaza acustic foarte bine
Polistirenul este, mai mult ca sigur, cel mai folosit material din tara cand vine vorba de izolarea termica. Principalele doua motive sunt pretul scazut de achizitie si usurinta la montare. Ca si vata minerala, polistirenul este de doua tipuri: expandat (EPS) si extrudat (XPS).
Termoizolatia cu polistiren expandat (disponibil in doua variante: alb sau grafitat) se aplica la izolarea exterioara a peretilor, la terase si la acoperisurile cu sarpante. In schimb, polistirenul extrudat, care are o permeabilitate mai scazuta la vapori decat cel expandat, este potrivit pentru izolarea subsolurilor, pardoselilor, fundatiilor, la socluri si terase.
Comparatia dintre vata minerala si polistiren incepe de la "ingredientele" din care sunt realizate cele doua materiale de constructii. In vreme ce vata minerala este fabricata din roca, polistirenul este rezultatul prelucrarii petrolului. Asadar, la capitolul ecologie, vata minerala poate fi declarata castigatoare. Cand vine vorba de protectia oferita la zgomot si la foc, tot vata minerala este invingatoare. De asemenea, vata minerala are o durata de viata mai ridicata comparativ cu polistirenul. Aspectul la care polistirenul invinge vata minerala este cel al pretului.
Concluzia? Daca ai de ales intre vata minerala si polistiren pentru izolarea locuintei tale, opteaza pentru prima varianta.