de Marcel Buciuman in Arhitectura
Proiectarea si construirea unei case pe un teren ingust va fi mereu o provocare, atat pentru beneficiar cat si pentru arhitect. Dar nu o sarcina imposibila, dupa cum o dovedesc si casele prezentate in cele ce urmeaza.
Arhitect: Carter Williamson Architects. Sydney, Australia
Atunci cand latimea terenului este foarte mica cea mai buna optiune este incadrarea unei noi constructii intre calcanele constructiilor invecinate, asa cum se intampla in cazul caselor insiruite.
De altfel, este foarte probabil ca aceasta sa fie si solutia impusa prin Certificatul de Urbanism. Tot in Certificatul de Urbanism va fi prevazut si regimul de inaltime maxim admis astfel incat noua constructie sa nu afecteze estetica zonei sau sa deranjeze locatarii cladirilor existente.
Foto: Casa 2,4 metri latime, Massachusetts, SUA. Un amanunt interesant, aceasta casa a fost construita in 1908, doar pentru a face in ciuda vecinilor care nu au oferit pretul cerut de proprietar pentru a le ceda fasia de teren.
Pe langa utilizarea optima a spatiului, casele insiruite aduc si beneficii financiare. Astfel, in faza de constructie, se reduce chiar la mai mult de jumatate suprafata fatadelor ce trebuie termoizolata si finisata, iar in faza de exploatare a locuintei scad pierderile termice prin peretii exteriori si, implicit, costurile cu incalzirea.
Iata si o casa familiala moderna, cu o latime putin peste 4 metri.
Arhitect: EANA. Yokohama, Japonia
Puteti citi intreaga poveste a acestei case aici: Casa moderna pentru o tanara familie - galerie foto.
Acest exemplu nu este un caz izolat in Japonia, unde, densitatea mare a populatiei din centrele urbane i-a determinat pe arhitecti sa identifice modalitati ingenioase de exploatare a loturilor mici de teren.
Arhitect: Kota Mizuishi. Tokyo, Japonia
Arhitect: Seiji Fujihara. Kobe, Japonia
Arhitect: Fujiwaramuro Architects. Hyogo, Japonia
Pat etajat SANDRA Nuc, lemn masiv
Mai jos va prezentam si solutia unor arhitecti canadieni de trasformare a unei case vechi situata pe un teren ingust intr-o casa moderna cu performantele energetice ale unei case verzi.
Arhitect: Dubbeldam Architecture + Design, Toronto, Canada
Vezi intreaga poveste a acestei case moderne in articolul Casa verde moderna construita pe un teren ingust si conectata la natura.
Si arhitectii olandezi sunt deosebit de inventivi atunci cand este vorba de utilizarea optima a spatiilor mici, Amsterdamul abundand de astfel de exemple, se pare ca si datorita faptului ca la un moment dat taxele locale pentru proprietati se calculau tinandu-se cont de frontul la strada al acestora.
Cea mai ingusta casa din Olanda, putin peste un metru latime. Amsterdam, Olanda
Arhitect: Atelier rzlbd, Toronto, Canada
Arhitect: Galeria Arquitetos - Casa moderna 5,5 metri latime, Sao Paolo, Brazilia
Arhitect: MCK Architects. Sydney, Australia
Uneori se doreste doar consolidarea, extinderea sau modernizarea unei case vechi de acest gen, cum a fost si cazul arhitectei londoneze Fiona Kirkwood, care a reusit sa transforme intr-un mod incredibil o casa darapanata construita pe un teren cu latimea de doar 3,7 metri!
Foto: Tim Crocker - Casa 3,7 metri latime, Londra, Marea Britanie
Afla mai multe detalii despre acest proiect in articolul O locuinta incredibila pe un teren atat de ingust - Galerie foto.
Daca normele urbanistice permit acest lucru, extinderea constructiei pe verticala este solutia pentru a obtine o suprafata construita cat mai mare.
Cel mai bun exemplu in acest sens l-am gasit chiar in Bucuresti, pe strada Mihai Eminescu, unde din anul 2008 si-a facut aparitia acest bloc cu 9 niveluri care masoara doar 8,03 metri latime.
Foto: Dorin Constanda. Bloc locuinte, Bucuresti, Romania
Mai multe detalii despre aceasta constructie gasiti in articolul Blocul napolitana, cel mai ingust din Capitala!
Titlul de cea mai ingusta casa din lume pare a-i reveni unei case proiectata de arhitectul polonez Jakub Szczesny intr-un spatiu de doar 1,5 metri latime situat intre un bloc de locuinte si o cladire de birouri din Varsovia.
Foto: Jakub Szczesny/Centrala. Cea mai ingusta casa, Varsovia, Polonia
Constructia, care are 12 metri lungime, a fost partial asamblata in fabrica si amplasata la destinatie cu ajutorul unei macarale.
Scopul proiectului a fost unul socio-cultural, si anume de a atrage atentia asupra modului haotic in care s-a dezvoltat urbanistic Varsovia de la cel de-al doilea Razboi Mondial incoace. Nu credem ca gresim daca spunem ca demersul ar fi cat se poate de legitim si in cazul multora dintre orasele noastre.
Nu doar casa ci si intreaga amenajare exterioara din jurul acesteia este o problema atunci cand dispunem de un lot de teren ingust.
Recomandarea noastra este sa fragmentati o gradina ingusta si lunga in mai multe gradini mici, fiecare cu specificul si punctele sale de atractie! Veti evita astfel ca privirea sa ajunga imediat la capatul gradinii.
Foto: BraytonHughes Design Studios
Inspirata si incitanta aceasta succesiune de terase pentru vizitatorul care le parcurge, asteptand sa vada ce surprize i se vor mai dezvalui, nu-i asa?
Afla mai mult despre amenajarea unei gradini pe un teren ingust si lung.
Iata si o idee pentru amenajarea terasei din spatele unei case construita pe un teren ingust.
Foto: EANA , casa moderna, Yokohama, Japonia
Stim, frumusetea este subiectiva, insa vom incheia cu o casa care, in opinia noastra, poate primi titlul de cea mai frumoasa casa ingusta din lume.
Foto: Restaurantul Caveau Nartz, Dambach-la-Ville, Franta
Sa mai spunem ca aceasta superba casa care are aproape 500 de ani este si astazi in stare perfecta, adapostind un cochet restaurant alsacian.
Sursa: CaseSiGradini.ro