de Marcel Buciuman in Ghid Practic Casa
Tencuiala decorativa reprezinta ultimul strat de finisaj aplicat pe fatada casei, cu un important rol atat in estetica constructiei cat si in protectia acesteia fata de factorii de mediu.
Chiar daca haina nu-l face pe om, tinuta vestimentara spune adesea foarte multe despre fiecare dintre noi.
La fel este si cu fatada casei. Daca interiorul unei locuinte este o zona intima la care au acces doar locatarii si apropiatii acestora, fatada casei poate deveni o reflectare spre exterior a personalitatii acestora.
Arhitect: BAR Architects
Insa, spre deosebire de o haina pe care daca nu-ti mai place o lasi in dulap, fatada casei este un element constructiv costisitor care, odata realizat, ar trebui sa-ti satisfaca exigentele pentru cel putin 10 ani. Iata de ce ar trebui sa te gandesti foarte bine ce materiale de constructii folosesti pentru fatada casei!
Daca in trecut am discutat despre Fatada din lemn, Fatada din piatra sau Fatada din caramida, acum vom aborda alegerea tencuielii decorative pentru fatada casei.
Tencuiala decorativa reprezinta ultimul strat de finisaj aplicat pe fatada casei, cu un important rol atat in estetica constructiei cat si in protectia acesteia fata de factorii de mediu. O tencuiala decorativa de calitate trebuie sa fie o bariera pentru factorii externi ce pot afecta structura unei cladiri, permitand insa peretilor sa respire prin migrarea vaporilor de apa dinspre interior spre exterior.
Tencuiala decorativa poate fi aplicata peste tencuieli normale sau tencuieli termoizolante finisate cu tinci, dar cel mai adesea este asociata sistemelor termoizolante.
Exista si tencuieli decorative destinate finisajelor interioare, dar acum ne vom referi doar la tencuielile decorative pentru exterior.
Tencuiala decorativa minerala este un amestec de ciment alb, var, pigmenti, adaosuri minerale si rasini sintetice (rasini vinilice, rasini acrilice etc.).
Tencuiala decorativa siliconica are la baza rasini siliconice, combinate cu diverse ingrediente minerale, pigmenti, etc.
Sunt foarte rezistente la apa, alge, ciuperci, cu o foarte buna permeabilitate la vaporii de apa, fiind potrivite pentru zonele umede.
Structura flexibila le recomanda pentru constructiile noi, care inca lucreaza.
Exemple: Tencuiala structurata siliconica Oskar 3Teck, Tencuiala structurata Danke Textur, Tencuiala decorativa structurata AplaTencoPlast, Tencuiala decorativa siliconica EMEX, Tencuiala decorativa siliconica Baumit SilikonPutz
Tencuiala decorativa silicatica obtinuta din silicat de potasiu in amestec cu pigmenti anorganici, ingrediente minerale etc. Utilizabila pe suprafete neelastice ofera o buna protectie antimucegai.
Exemple: Tencuiala decorativa silicatica EMEX, Tencuiala decorativa silicatica Ceresit CT73, Tencuiala decorativa WEBER PAS.Silicate
Tencuiala decorativa acrilica obtinuta din rasini acrilice in combinatie cu pigmenti si ingrediente minerale. Are o foarte buna aderenta la stratul suport.
Exemple: Tencuiala Decorativa Emex Quartz Dekor, Tencuiala decorativa impermeabila Emex Aqua Protect, Tencuiala Decorativa cu Aspect de Praf de Piatra Emex, Tencuiala decorativa acrilica Ceresit CT64
Tencuiala decorativa mozaicata contine granule minerale colorate si rasini sintetice. Este deosebit de rezistenta la actiuni mecanice si la intemperii, fiind destinata zonelor celor mai expuse precum soclurile si gardurile.
Exemple: Tencuiala mozaicata pentru soclu Oskar Ceramic Mosaik, Tencuiala de soclu marmorata EMEX, Tencuiala decorativa mozaicata Baumit MosaikPutz, Tencuiala decorativa Weber PAS.Mosaik, Tencuiala decorativa mozaicata Oskar BuntsteinPutz
In functie de granulatia materialului, tencuiala decorativa permite obtinerea unor suprafete finisate cat mai divers:
- Tencuiala fina, obtinuta la granulatii mici (0,5-1,5 mm);
- Tencuiala driscuita, sau "bob de orez", obtinuta la granulatii medii (1,5-2 mm);
- Tencuiala zgaraiata, sau "scoarta de copac", obtinuta la granulatii mari (peste 2 mm).
Set mobilier gradina modern, lemn masiv
Tencuiala decorativa cu granulatii medii sau mari poate fi structurata astfel:
Ai decis ce tip de tencuiala decorativa si ce mod de finisare al acesteia vei folosi? Mai ramane sa alegi si culoarea potrivita pentru casa ta! Optiunile in ceea ce priveste culoarea tencuielilor decorative sunt aproape nelimitate.
Foloseste aplicatiile puse la dispozitie de producatorii de tencuieli decorative, care te vor ajuta sa asociezi armonios culoarea fatadei cu cea a tamplariei si acoperisului. O astfel de aplicatie gasesti aici.
Tine cont insa ca exista diferente de redare a culorilor de la un monitor la altul, asa ca inainte de a lua decizia finala este indicat sa consulti si un paletar real de culori al producatorului respectiv.
Si, pentru ca oricat de bine ar fi aleasa o tencuiala decorativa, daca nu este si corect aplicata intreaga lucrare va fi compromisa, va recomandam sa cititi si articol Cand si cum se aplica tencuiala decorativa pentru fatada.
Sursa: CaseSiGradini.ro