Cum sa-ti amenajezi dormitorul pentru un somn odihnitor: 3 sfaturi practice

in Decoratiuni

Pe langa aspectul estetic, in amenajarea dormitorului tau trebuie sa tii cont si de cateva elemente practice care sa promoveze relaxarea si somnul odihnitor. Astfel, contribui la mentinerea unei stari de bine constante si la o sanatate generala buna.

Paturi dormitor

Iata ce poti face ca sa creezi un mediu potrivit pentru un somn odihnitor si relaxant:

1. Alege patul potrivit

Atunci cand vine vorba de amenajarea dormitorului, pentru a asigura un somn odihnitor, unul dintre cele mai importante aspecte este, bineinteles, alegerea patului potrivit. In acest proces, prioritatea principala dupa care poti sa te ghidezi este confortul.

Este important ca patul sa ofere suport adecvat pentru spate, iar salteaua sa fie suficient de moale pentru a te lasa sa te relaxezi complet. Poti alege dintre paturi dormitor cu saltea memory inclusa sau poti opta pentru achizitia saltelei separat, in functie de nevoile tale.

Nu uita aici ca si dimensiunea patului este un aspect important. In functie de spatiul disponibil in dormitor si de nevoile tale, poti opta pentru un pat single, dublu, queen sau king size. Pentru un somn odihnitor, este estential sa ai suficient spatiu pentru a te intinde confortabil si pentru a te misca in timpul somnului, fara a te simti constrans de dimensiunea limitata a patului.

2. Creeaza un mediu intunecat si linistit

Acum ca am stabilit care sunt principalele caracteristici ale unui pat pentru dormitor, a sosit momentul sa descoperi si modalitatile de a crea un mediu intunecat si linistit, pentru a-ti asigura un somn odihnitor si de calitate. Iata ce poti face:

  • Foloseste draperii sau jaluzele pentru a bloca lumina exteriora. Poti opta pentru materiale mai groase si mai opace sau chiar pentru sisteme de draperii cu inchidere totala care sa blocheze complet lumina de afara;
  • Pozitioneaza de-o parte si de alta a patului cate o aplica LED de perete cu lumina calda, reglabila, sau cate o lampa de mici dimensiuni. Evita excesul de lumina, in special cea albastra emisa de dispozitivele electronice sau lumina artificiala alba, deoarece acestea pot inhiba productia de melatonina, hormonul care iti induce somnul;
  • Izoleaza fonic imobilul. In ceea ce priveste linistea, cea mai buna metoda este de a izola fonic spatiul cu ajutorul materialelor fonoabsorbante si a ferestrelor cu geamuri duble sau triple.

3. Alege paleta de culori potrivita

Si culorile pot avea un efect puternic asupra starii tale de spirit si, implicit, asupra nivelului de relaxare. O paleta de culori bine aleasa poate crea o atmosfera calma si linistita in dormitor, contribuind la inducerea unui somn odihnitor. Pe de alta parte, culorile nepotrivite sau prea vibrante pot stimula creierul si te pot impiedica sa obtii starea de relaxare de care ai nevoie pentru a adormi rapid si pentru a avea un somn profund.

Pe langa nuantele neutre, iata ce culori mai poti sa folosesti pentru amenajarea dormitorului tau, atunci cand iti doresti un somn odihnitor si un plus de creativitate in acelasi timp:

  • Albastrul este considerat una dintre cele mai potrivite culori pentru dormitor datorita efectului sau calmant si relaxant. Este asociat cu linistea, pacea si serenitatea, ceea ce il face ideal pentru crearea unei atmosfere propice somnului odihnitor;
  • Verde in nuanta deschisa poate avea un efect similar cu cel al albastrului, inducand o senzatie de relaxare si liniste. Verdele este asociat cu natura si echilibrul, fiind o alegere excelenta pentru dormitoare;
  • Lavanda: aceasta nuanta subtila de violet este una linistitoare, ce poate ajuta la reducerea stresului si a anxietatii.

Foloseste-te de aceste culori si evita nuantele active si vibrante, cum ar fi rosul sau portocaliul, care pot stimula creierul, crescand nivelul de agitatie.

Concluzionand, prin alegerea patului potrivit, crearea unui mediu intunecat si linistit, precum si selectia paletei potrivite de culori, iti poti transforma dormitorul intr-un sanctuar linistit si relaxant. Investeste timpul si atentia necesare in amenajarea dormitorului tau si poti obtine toate beneficiile de care ai nevoie.

Sursa foto: Shutterstock

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Arhitect online

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Bucatarie

MOBILA BUCATARIE CULOARE ROSIE

Pret: 2300,00 LEI 2057,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!